Keyveni Kılavuzu

Keyveni* adlandırması yeni çıktı; tutar mı tutmaz mı bilinmez; 'organizeytır'dı istEMbul'u düzenleme işini üstlenenler.

Sonuçta; bir istEMbulu düzenlemeyi üstlenenler şunları üstlenmiş olur:

& istEMbul öncesi
- Dilerlerse, bir tema oluştururlar,
- Buluşma yerini seçerler, şunlara da özen gösterirler:
  • daha önce gidilmemis olması,
  • başlangıçta ayakta muhabbet edilmesine uygun olması,
  • müzik olmaması,
  • kişi başı maliyetin uygun olması,
- Yemek ve yemek düzeni konusundaki pazarlıkları yürütürler, sonucu gruba duyururlar,
- Gruba, ulaşım ve park sorunu konusunda gerekli bilgilendirmeleri yaparlar,
- Duyuruları yaparlar,
- Katılımı özendirirler,
- Katılımcı listesini güncellerler,
- Tanımalıkları (ad kartlarını) hazırlarlar,
- Hazırlık süresince, grubun moderatorlüğünü yürütürler (ListEM max, ListEM, odtu-em-ist gibi gruplara üye olmayanları bularak gruba üye yaparlar)

& istEMbul akşamı,
- Katılımcıları karşılarlar,
- Tanımalıkları dağıtırlar
- Gecenin uygun koşullarda geçmesini gözetirler,
- Fotoğraf çekilmesini garanti altına alırlar
- Paraları toplarlar ve ödemeleri yaparlar
- Arkadaşlarını uğurlarlar

& istEMbul sonrası
- Gerçekleşen katılım listesini oluşturup gruba iletirler
- Fotoğrafların yayınlanmasını sağlarlar

Buradaki 2-3 sözcüklü satırların karşılıkları iştir sonunda.

Bu nedenle, istEMbulları üstlenmeden önce; örneğin yer seçimi ve tema konularında hazırlık yapmış olmakta yarar vardır.
İş yoğunluğuna bakarsak; bir istEMbul projesi; sonuçta bir ölçüde takım çalışmasını da gerektirir. O nedenle, daha önceki düzenleyicilerden ve yakın çevreden destek sağlamayı becermek de gerekir.

---
Evo'nun yemekçisinin adı Keyveni imiş.
Kendileri "Keyveni"yi açıklarken "yemeğin ustası, hünerli ve marifetli" tanımını kullanmışlar.


TDK şu seçenekleri sunmuş: 
1. Aşçı kadın. 2. Yaşlı kadın.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü 
1. Ekmek yapan kimse. 2. Düğün yemeği yapan kimse, aşçı (genellikle kadın için).
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Yemek pişirmede becerikli, tutumlu kadın
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü  
Ev idaresini iyi bilen
Tarama Sözlüğü 1969


istEMbullar ilk başladığında buluşma ile ilgili hazırlıkları yürütenlere "tamata" demeyi seçmiştik. Ruslar öyle diyorlarmış; bizde de karşılığı yok diye rıza göstermiştik.
Daha sonra, ilk kimin kullandığını hatırlamıyorum ama tutunmasını Turgut'un sağladığını düşündüğüm; "organizeytır", "tamata"nın yerini aldı. "Tamata" da hiç zorluk çıkartmadı. Sonra, koorganizeytırlarımız da oldu. Yaptığımız işin havasındaki genişliğe, gevşekliğe uyuyordu; kullandık.
Gevşekliğe uyması iyi de; hani biraz fazla hafif kaldığını düşünmekten de kendimi alamıyordum. Bu işi yapanlara daha Türkçe ve daha güzel bir ad bulabilir miyiz diye çok kıvrandım. 


"Keyveni"de kadına vurgu çok fazla; fakat memleketin kültüründen kaynaklanıyor. Nitekim Tarama Sözlüğü'nde; "Ev idaresini iyi bilen" ile "unisex" bir hale gelmiş.


"keyveni" için Türkçe-İngilizce Redhouse'a da baktım. Redhouse "keyveni, keyvene ya da keyvanı"nın Kürtçe olduğunu söylüyor:
1. female cook (esp. at weddings).
2. organizer of picnics.
3. female housekeeper
'Piknikçi'yi de gördükten sonra, biraz daha inandım ki; bizim organizeytırlar keyveni imiş. Diğerlerinden daha Türkçe...

2 yorum:

  1. Gerçekten çok iyi açıklamışsın keyveninin yapacaklarını, bunu gören istembullular kesin bir daha keyveni olmaz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temmuz 2012'den beri keyveniliğe soyunanlar bunları okumayanlardır. Ben de okumayacaklarına güvenmiştim zaten :)

      Sil